Har du varit med om att hamna i den där otrevliga känslan av att inte känna dig tillräcklig och självkänslan tryter? Att tvivla eller tänka tanken ”när kommer de på mig, när kommer de märka att jag är en bluff”.

Känner du igen dig? I så fall är du inte ensam. De flesta människor kan känna så ibland, och ofta är det människor i höga positioner. Bluffsyndromet, som det kallas, drabbar ofta ambitiösa och ärliga människor som jämför sin egen insida med andras utsida och sina egna svagheter med andras styrkor.

Här får du ett enkelt tips:

  1. Gör en djupdykning och tänk efter vad du gått för utbildningar och kurser. Skriv ner dem på ett papper eller i datorn.
  2. Gör samma sak med de jobb du haft genom åren.
  3. Gör detsamma med dina kunskaper, erfarenheter och förmågor. Skriv ner allt, även det som du inte tror är så märkvärdigt.

När du är klar, går du igenom allt du skrivit. Läs och ta till dig med stolthet. Och handen på hjärtat – blir du inte lite imponerad av allt du har åstadkommit och vad du kan 🙂

Min lista blev ganska lång, kan ju bero på att jag har blivit äldre. Men när jag ser på listan tänker jag:

”Hur kan jag tillåta mig att ha så låga tankar om mig själv, jag är ju skitbra”.

 

Testa du också, om du har drabbats av bluffsyndromet, vill säga, det funkar. Ha listan på ett bra ställe där du enkelt kan påminna dig om alla dina fantastiska resurser.