Konst – Måleri

”Konst och måleri för att behålla skaparglädjen”

 

Intresset för konst och måleri har funnits med mig sedan barnsben. Det är mitt sätt att behålla skaparglädjen, både när det gäller mitt yrke som Grafisk designer och i det privata livet.

Mellan 1992-2006 målade jag för konstnär Dan Florén i Göteborg i närmare 15 år, tills han gick i pension. Då slutade jag måla, tyvärr. Det tog många år innan jag hittade tillbaka till skaparglädjen, men nu är jag igång igen.

Förr inspirerades jag mest av olika konstnärers skapelser och (se längre ner på sidan). Idag målar jag intuitivt och för tillfället testar jag olika sätt för att hitta mitt personliga uttryck. En salig röra blir det, men det får vara så tills jag landar.

Jag målar med akrylfärg då den är vattenbaserad, vilket gör den lätt att arbeta med och att rengöra. För att få olika uttryck, kan akrylen appliceras i tunna, genomskinliga lager eller i tjocka, texturerade strykningar beroende på vad du önskar.

Då jag tidigare målade med olja, är detta en befrielse eftersom det är betydligt enklare och mer flexibelt.

Under sommaren 2023 blev också min ateljé klar, så gott som. Lite småsaker som behöver åtgärdas. Det har betytt så mycket och bara känslan att kunna gå upp dit och måla är magiskt. Bilden visar utsikten från ateljén.

Konst och måleri för att behålla skaparglädjen

En salig blandning 2023 i mitt måleri

”Konst och måleri för att behålla skaparglädjen – en viktig ingrediens för att kunna leverera”

Akryl och akryl ink 40×50

Akryl 40×50

Akryl 70×100

Akryl 60×50

Akryl och akryl ink 42×30

Akryl 42×30

Några målningar mellan 1992–2006

Målning i olja, inspirerad av
Karl Axel Pehrson.

Egen målning i olja.

Målning i olja, inspirerad av
okänd konstnär.

Målning i olja, inspirerad
av Feininger.

Målning i olja, inspirerad av Hopper.

Målning i olja, inspirerad av Turner.

Målning i olja, inspirerad av Turner.

Egen målning i akvarell.

Lite fakta om akryl

För nybörjare är akrylfärg särskilt attraktiv eftersom den är förlåtande och möjliggör enkla korrigeringar. Om något går fel, kan man snabbt måla över det med ett nytt lager färg. För mer erfarna konstnärer erbjuder akrylen möjligheten att utforska komplexa tekniker som impasto, där färgen appliceras i tjocka lager för att skapa djup och struktur.

Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren konstnär, erbjuder akrylmålning en oändlig källa till kreativitet och uttryck.