Efter ett samtal idag ville jag skriva ner mina tankar om en viss frågeställning som ständigt återkommer, både hos mig och många i min ålder.

Varför har vissa av oss så svårt att bli gamla?

Vi kan inte göra något åt åldrandet, så varför lägger vi energi på att beklaga oss och älta? Dessutom, så länge vi får vara friska har vi verkligen inget att beklaga oss över. Ja ja, en del kroppsliga symtom har vi drabbats av men i övrigt är vi friska. Så varför ser vi inte skogen för alla träd? Och vad är alternativet?

Jag har en teori …

eller flera men denna känns enkel och förhållandevis realistisk. Och kom ihåg att jag nu utgår från mig själv. Men några av er kommer säkert att känna igen er.

Det går fort nu

Innan vi nådde den ålder vi befinner oss i nu hade vi fullt upp. Vi arbetade heltid, var mamma, dotter, senare kanske mormor eller farmor, var sambos eller gifta (det är jag ju fortfarande 😊). Livet tuffade på och stunderna för reflektion var få. Steget från den perioden till nu har gått med rasande fart och vi har helt enkelt inte hunnit med. Plötsligt var vi där. Även om jag själv har landat i mitt åldrande och känner mig trygg, är det ändå med förskräckelse jag ser på hur allt bara springer iväg.

Frågor att ställa sig

Pratade med en klient idag om detta och lovade skicka en reflektion som jag gjorde för ett tag sedan. Kommer inte ihåg var jag såg det men jag tog till mig av artikeln och tyckte den var värd att spara. Artikel hette Älska din ålder och nedanstående frågor ingick i artikeln. Jag har besvarat dem och det kändes väldigt fint. Testa du också om du har liknande tankar. Kanske du som jag kommer fram till att acceptans, tacksamhet och glädje är tre ingredienser för ett härligt åldrande.

5 viktiga frågor att ställa dig själv:

  1. Vad är det bästa med din ålder?
  2. Vad är du glad att du har klarat av?
  3. Vad är du friare att göra nu?
  4. Vad vill du ska hända de närmaste fem åren?
    Den här frågan var viktig för mig. Att ha planer för framtiden, drömmar och mål. Att inte stoppa oss själva på grund av ålder eller vissa krämpor.
  5. Vilka är dina förebilder?

 

Lycka till ❤